Valtion tuettava taantuvia teollisuuspaikkakuntia

Metalliliiton suunnittelupäällikkö Jorma Antila puhumassa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan piirihallitusten kokouksessa Outokummussa 6.9.

Metalliliiton suunnittelupäällikkö Jorma Antila puhumassa Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan piirihallitusten kokouksessa Outokummussa 6.9.

Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelma käytäntöön

 

1990-luvulta alkanut voimakas taantuminen muutamilla teollisuuspaikkakunnilla Itä-Suomessa ei ota loppuakseen. Esimerkiksi Outokummun väkiluku on laskenut noin 25 % viimeisen 20 vuoden aikana.

 

-Nykyisen suuruinen maan sisäinen muutto ei ole mielekästä. Uudellamaalla ja monissa maakuntakeskuksissa on valtava paine uuden infran rakentamiseen, kun taas monilla taantuvilla teollisuuspaikkakunnilla Itä-Suomessa on tarjota toimiva infrastruktuuri ja miellyttävä elinympäristö paljon suuremmallekin väestölle. Maksumiehinä tässä hullunmyllyssä toimivat viime kädessä kuitenkin veronmaksajat, toteaa Pohjois-Karjalan Vasemmiston puheenjohtaja Joni Orava.

 

Valtion tulee käyttää vaikutusvaltaansa suuryrityksiin ja estää työpaikkojen pako Itä-Suomesta. Tämä koskee erityisesti yrityksiä, joissa valtio on omistajana. Taantuvia paikkakuntia tulee tukea niin, että pienet ja keskisuuret yritykset näkevät ne houkuttelevina paikkakuntina. Tärkeää on myös pitää alueen liikenneinfrastruktuuri ajanmukaisena.

 

Työ- ja elinkeinoministeriön johdolla tehdyssä Itä- ja Pohjois-Suomen kehittämisohjelmassa esitetyt toimenpiteet on toteutettava ja toimeenpanoon on osoitettava rahoitus.

 

Lukuisia Itä-Suomen kuntia vaivaa Suomenkin mittakaavassa suuri työttömyys, joka on osittain jo 90-luvun laman peruja. Esimerkiksi Varkaudessa työttömyysaste hipoo 20 prosenttia, ja Lieksassa on menty jo ylikin. Nyt meneillään oleva pitkä taantuma uhkaa nostaa monien kuntien työttömyyden täysin kestämättömiin lukemiin.

 

Pohjois-Savon Vasemmiston varapuheenjohtaja Kaisa Korhonen muistuttaa, että tällaisen suurtyöttömyyden aikana on erittäin tärkeää, että työttömien työkykyä pidetään yllä kaikin keinoin. Osaava työvoima toimii myös houkuttimena yrityksille.

 

Pohjois-Karjalan Vasemmiston ja Pohjois-Savon Vasemmiston piirihallitukset kokoontuivat yhdessä Outokummussa 6.9.

 

Yhteyshenkilöt:

 

Joni Orava

044 539 6916

 

Markku Ruotsalainen

050 373 0876

 

SAVO-KARJALAN VASEMMISTOPIIRIT                                                               KANNANOTTO

Outokumpu    6.9.2014                                                                                          Julkaisuvapaa heti