Hyvinvointipalveluiden tuottamisen kirkkaimpana johtotähtenä ei tule olla kustannustehokkuus

Aluevaaleissa äänestetään siitä, mihin suuntaan sote-palveluita lähdetään kehittämään. Tavoitteita on paljon, koska korjattavaa on paljon.

Vasemmistoliitolle ja itselleni keskeisiä teemoja ovat palveluiden saatavuus ja tasapuolisuus koko Pohjois-Karjalassa, työntekijöiden työolosuhteiden parantaminen, sosiaalisten ja erityisesti lastensuojelun palveluiden parantaminen sekä lasten ja nuorten psyykkisen hyvinvoinnin turvaavien palveluiden huomattava parantaminen, unohtamatta aikuisten mielenterveyspalveluita. Myös hallinto on otettava tarkastelun kohteeksi ja johtaminen saatava nykyaikaiseksi asiantuntijaorganisaation johtamiseksi.

Mediassa on moitittu useiden puolueiden tavoitteita epärealistiseksi. Sitä ne toki ovat, jos joku kuvittelee kaiken toteutuvan 1.1.2023. Työtä on paljon eikä kaikkea varmasti pystytä korjaamaan kerralla. Kyse on siitä mihin suuntaan lähdemme hyvinvointipalveluita kehittämään ja korjaamaan. Tarvitaan pitkäjänteistä suunnittelua ja investointia eikä pelkkien numeroiden ja kylmän faktan tuijotusta. Jos haluamme saada sote-menojen kasvun kuriin, palveluiden on oltava laadukkaita, oikein kohdennettuja ja ennaltaehkäiseviä.

Hyvinvointipalveluiden tuottamisen kirkkaimpana johtotähtenä ei tule olla kustannustehokkuus, kun se niin helposti johtaa palveluiden karsimiseen tai niiden laadun heikentämiseen. Väärästä säästämisestä ei seuraa pitkällä aikavälillä mitään hyvää ja se voi käydä hyvinkin kalliiksi.

Päivi Koskela, psykologi, eläkeläinen

Siun soten valtuutettu

Aluevaaliehdokas Pohjois-Karjalassa

Kirjoitus julkaistu sanomalehti Karjalaisessa 5.1.2022