Kansanedustaja Semin vappupuhe

Kansanedustaja Matti Semin vappupuhe 1.5.2020

Hyvät ystävät ja toverit,

Vaikka vappu on poikkeuksellinen, ei vasemmiston perinteinen sanoma solidaarisuudesta ole muuttunut. Se on vaikeina aikoina erityisen ajankohtainen.

Niin hyvät ystävät ja toverit,

Vappu on aito työväen ja kevään juhla. Nyt meiltä puuttuu vaan yhteinen marssijoukko, soittokunta ja toriväki myyjineen. Tämä siksi, että työväen puolueiden johtama hallitus on estänyt suurten joukkotapahtumien järjestämisen, jotta vaarallinen koronaepidemian leviäminen estettäisiin.

Vaikka meille vasemmistoliitossa on jokavuotisen työväen vappujuhlan järjestämien tärkeä asia, niin kyllä ihmisten hyvinvoinnin ja terveyden vaaliminen menee tällä kertaa edelle kaiken juhlimisen. Siksi on tärkeää, että käymme kaikki yhdessä toimiin koronaviruksen taltuttamiseksi, noudatamme niitä ohjeita, joita terveysviranomaiset kehottavat meitä tekemään. Olemme yhteydessä niihin lähimmäisiin, jotka ovat joutuneet karanteeriin. Soitamme heille ja keskustelemme puhelimen välityksellä heidän kanssaan, jos emme pysty muuten tapaaman heitä!

Hyvät ystävät, toverit ja arvon lukijat,

Vanha vasemmistolainen sanonta pitää tässäkin kriisitilanteessa paikkansa. ”Hyvinä aikoina voidaan tehdä mukavia asioita, huonoina aikoina on autettava heikompia ja hädässä olevia.” Tämän neuvon sain iäkkäältä varkautelaiselta vaikuttajalta 1990-luvun laman alussa, kun nousin Varkauden kaupunginhallitukseen vasemmistoliiton edustajana. Sen olen läpi koko poliittisen urani muistanut!

Nyt elämme näitä huonoja aikoja, siksi meille vasemmistoliitossa on tärkeää, että huolehdimme heikompiosaisista ja pienituloisista ihmisistä. Työttömäksi jääneistä työläisistä sekä pien- ja yksinyrittäjistä. Tuemme työpaikkojen säilyvyyttä, jotta pääsisimme koronaepidemian yli ja selviäisimme siitä mahdollisimman pienin vaurioin. Nyt on huolehdittava lapsiperheistä sekä neljän seinän sisään jääneistä yksinäisistä ihmisistä. Palvelut on pidettävä kunnossa, kriisin jälkihoitoon panostettava ja ketään ei saa jättää yksin. Ei toisteta edellisten talouskriisien virheitä. Fiksu päättäjä ottaa opikseen.

Arvon lukijat,

Haluamme kiittää myös niitä ihmisiä, jotka ovat työssä tai kotona karanteenissa, niin iäkkäitä kuin nuoria ja lapsia. He kaikki kantavat kortensa kekoon tässä koronan vastaisessa taistelussa ja yhteisen päämärän saavuttamisessa.

Kuljettajat pitävät pyörät pyörimässä, sillä tavaran on liikuttava. Teollisuuden toimijat eivät ole irtisanoneet vielä kovinkaan paljoa työntekijöitään, sillä he haluavat pitää kiinni ammattilaisistaan. Terveydenhoidon alan työntekijät, sosiaalialan työntekijät, laitossiivoojat, keittiöhenkilökunta, kiinteistöhuollon ihmiset tekevät arvokasta työtä terveyskeskuksissa, sairaaloissa, vanhusten laitos- ja kotipalvelupaikoissa sekä päiväkodeissa normaalin toiminnan ylläpitämiseksi. Opettajat ja oppilaat sekä oppilaiden vanhemmat ansaitsevat myös kiitoksen uuden tieto- ja etäopiskelusukupolven kasvattamisessa, sillä hyvän koulutuksen avulla voimme turvallisesti katsoa tulevaisuuteen.

Arvon toverit ja ystävät,

Nyt meidän on yhdessä huolehdittava siitä, että selviämme tästä koronaepidemiasta. Meidän on yhdessä kannettava vastuu siitä, että noudatamme terveysviranomaisten ohjeita. Autamme niitä, jotka apua tarvitsee ja pidämme huolta läheisistä. Olemme yhteydessä kotona oleviin läheisiin, olipa he missä päin tahansa, jotta hekin tuntisivat olonsa turvalliseksi. Nujerretaan korona yhdessä, se on joukkovoimaa.      Näillä sanoilla haluan toivottaa teille kaikille iloista vappua, kevään ja työväen juhlaa.

Lisätiedot

Matti Semi
kansanedustaja
matti.semi(at)eduskunta.fi 
050 513 0688