Yhteiskuntavastuuta tasapuolisesti

Viime vuoden lopulla kansanedustaja Hanna-Kaisa Heikkinen (kesk.) ja muutkin keskustan hallituksen jäsenet nostivat nimeni esiin, kun koetimme estää asiakasmaksujen korotuksen (SS 30.11.).

Nyt kun pyhät on menneet, kysynkin: Tiesikö maan uusalkio­lainen hallitus, ettei maksukatto koske kaikkia asiakasmaksuja? Hanna-Kaisa Heikkinen perusteli maksujen 30 prosentin korotuksia sillä, että maksukattoa alennettiin 9 eurolla.

Tämä ei paljon lämmitä, kun terveydenhoidon puolella maksukaton täyttymisen jälkeenkin maksuja peritään puolikkaina, eli kun joudut maksamaan ensimmäisen puolikkaan maksun maksukaton täyttymisen jälkeen, maksat enemmän kuin 9 euron alennuksen maksukattoon.

Lisäksi sosiaalipuolen maksuihin ei ole maksukattoa, ja siellä maksuja korotettiin myös 30 prosenttia keskustan vaatimuksesta. Tällaisia maksuja ovat palveluasumismaksut, kotihoidon maksut lääkkeiden jaosta sekä avustamisesta päivittäisissä toiminnoissa kuten ruokailussa, pesulla käynnissä ja monissa muissa asioissa.

Vielä lisäksi kansanedustajat korottivat lääkkeiden omavastuuosuuden 50 euroon ja aikaistivat sen kertymisen alkuvuoteen. Oikeudenmukaisempaa olisi jakaa se kaikille kuukausille. Myös käsittämätön päätös oli diabeteslääkkeiden maksuluokan alentaminen ja osin poisto kokonaan.

Toivoisinkin, että keskusta luopuisi uusalkiolaisuudesta ainakin kuntapolitiikassa ja yhtyisi vasemmiston esittämään valtuustoaloitteeseen asiakasmaksujen subventiosta vähän ansaitseville.

Nämä menot joutuvat maksamaan joka tapauksessa kuntalaiset, kyse on vain siitä, ketkä. Maksavatko kulut vähävaraiset vai ne, joilla on veronmaksukykyä. Samoilla perusteilla Ylä-Savon sotea perustettaessa otettiin käyttöön eläinlääkärimaksuihin subventio.

Valtuustoaloitteeseen pitää ottaa kantaa helmikuun loppuun mennessä. Jos alkiolainen maailmankatsomus voittaa, aloite hyväksytään ja otetaan käyttöön. Mutta jos uusalkiolaisuus voittaa, aloite laitetaan jatkovalmisteluun, ja syksyllä se hylätään.

Rauno Pikkarainen
Eduskuntavaaliehdokas 
Kiuruvesi

Kirjoitus on julkaistu Savon Sanomien mielipidepalstalla 11.1.2019