Kuinka kaupunkimme arvostaa hoito- ja hoiva-alan työntekijöitämme?

Esitin kaupunginhallituksen 29.3. pidetyssä kokouksessa pykälän 51 kuluessa, että kaupunki huomioisi ylijäämässään (yli 700.000€) hoito- ja hoiva-alan työntekijöille 500€:n bonuksen, koronasta johtuvasta venymisestä. Esitystäni kannatti sosialidemokraattien edustaja. Ehdotuksestani suoritetussa äänestyksessä, keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien edustajat äänestivät kaupunginjohtajan alkuperäisen esityksen puolesta.

Onko tosiaan niin että kaupunginhallituksen suuri enemmistö ei arvosta sitä työtä mitä kaupunkimme hoito- ja hoiva-alan työntekijät ovat tehneet nyt vallitsevien, poikkeuksellisten aikojen aikana? Hoitajat ovat koronanvastaisen taistelun eturintamassa suojaamassa muun muassa rakkaita ikäihmisiämme. Kaupunki voisi näyttää esimerkkiä yksityisen puolen yrityksille kuinka arvostaa työntekijöitään, vaan kaupungin ylin johto tuntui tätä parhaansa mukaan vastustavan.

Esitykseeni ei tehty vastaesityksiä koskien työntekijöiden palkitsemista, joko hoiva- ja hoitoalaa tai mitään muuta kaupungin toimialaa koskien. Työväenpuolueet puolustavat julkisen puolen työntekijöitä ja haluavat näyttää muulle suomelle esimerkkiä siitä miten arvostamme työntekijöitämme ja kuinka kaupunkiin kannattaa hoito- ja hoiva-alan työntekijöiden töiden perässä tulla. Oikeistopuolueet näyttävät haluavan vain ohjata kuntaa kuin osakeyhtiötä ja tehdä voittoa ja siirtää ne ylijäämät sitten piiloon ettei vaan niitä käytettäisi kuntalaistemme ja työntekijöidemme hyväksi, tuomaan ostovoimaa joilla kannattaa paikallisia, koronan kourissa kamppailevia yrityksiämme.

Milloinka kaupungistamme on tehty voittoa tavoitteleva yritys? Eikös kunnan tehtävä ole tuottaa palveluita asukkaillemme  ja taata hyvät palvelut ja hyvät työolosuhteet työntekijöillemme? Vai onko sitten niin että se on oikeistolaisille sama, kuka työt tekee, monikansalliset pääomasijoittajien omistamat yritykset kovine voitto-odotuksineen, ennemmin kuin julkisena palveluna? Kunnan omana työnä jolloin palkatkin jää kotimaan kulutukseen eikä verorahojamme viedä nollaveroilla  voittoina ulkomaille.

Jani From

kunnanvaltuutettu, kuntavaaliehdokas

Julkaistu Sisä-Savo -lehdessä 20.4.2021