Ta­voit­teet

POIMINTOJA VASEMMISTOLIITON TAVOITTEISTA VUOSILLE 2010 – 2015

  

 

Kohti kestävää taloutta

mene loppuun 

Reilusti toimivien pienten yritysten toimintaedellytykset on turvattava. Suomen talous saadaan kestävälle pohjalle laittamalla harmaa talous, veronkierto ja talousrikollisuus kuriin. Valtion pitää alkaa vastuulliseksi omistajaksi. Passiivinen ja ideologinen yritysjohtajien ehdoilla tehtävä omistajapolitiikka on hylättävä ja katsottava pitkän tähtäimen yhteiskunnallista etua.

 

Pankkisalaisuudesta on luovuttava siten, että veroviranomaiset näkevät suuret rahansiirrot ulkomaille, ja pystyvät puuttumaan veronkiertoon ja rikolliseen rahaliikenteeseen.

Yleinen rahoitusmarkkinavero, esimerkiksi 0,1 %, on otettava käyttöön.

Suomen pitää vaatia jättipankkien pilkkomista.

Hallintarekisterit on avattava, Suomesta ei pidä tehdä veroparatiisia.

Passiivisesta omistajapolitiikasta tulee siirtyä yhteiskunnan kokonaisedun   turvaavaan aktiiviseen omistajapolitiikkaan.

Suomeen tulee perustaa voittoa tekemätön kansanpankki, joka vakauttaa rahamarkkinoita sekä tarjoaa turvallista ja oikeudenmukaista palvelua ihmisille ja pienyrityksille.

  

Oikeudenmukainen verotus

 

Vasemmistoliitto vaatii verotuksen kokonaisuudistusta, joka vähentää tuloeroja ja laajentaa veropohjaa palveluiden ja perusturvan rahoittamiseksi. Palkansaajien, työttömien ja eläkeläisten syrjiminen pääomatuloilla elävien hyväksi pitää lopettaa ja pääomatulojen verotus nostaa muiden tulojen verotuksen tasolle. Kaiken tuloverotuksen tulee olla progressiivista.

 

Alle 10 000 euron vuositulojen pitää olla verottomia.

Suurituloisten verotusta on nostettava. Varallisuusvero on palautettava.

Listaamattomien yritysten omistajien osinkotulojen verovapaudesta pitää luopua.

Arvonlisäveron yleistasoa ei pidä nostaa. Pitää luoda kulutusta ohjaava alv-järjestelmä, joka suosii joukkoliikennettä ja palveluja materian kustannuksella.

 

Julkiset ja hyvinvointipalvelut

 

Kuntien pitää tuottaa palvelunsa pääsääntöisesti itse, yksityistäminen, ulkoistaminen ja kilpailuttaminen vähentävät demokratiaa ja lisäävät kustannuksia.

 

Verorahat on käytettävä julkisen terveydenhuollon tason nostamiseen yksityispalveluiden tukemisen sijaan. Rahoituksessa on päästävä vähintään eurooppalaiselle keskitasolle, joka tarkoittaa rahoituksen lisäämistä kolmella prosentilla jokaisena vuotena 2011 – 2015.

 

Julkisten palveluiden tulee olla entistä helpommin saatavilla. Koko maassa on otettava käyttöön yksi helppokäyttöinen sähköisten palveluiden ja ajanvarausten verkko- ja puhelinpalvelu. Näiden palveluiden tulee olla maksuttomia.

Peruskoulun luokkakokoja on pienennettävä. Opetusryhmän enimmäiskoon tulee olla 20 oppilasta.

Terveydenhuollon kustannukset tulee kattaa verovaroin, ja terveyskeskusten asiakasmaksuista tulee luopua.

Jokaisella vanhuksella tulee olla lakisääteinen oikeus saada tarvitsemansa hoito ja hoiva.

 

Ympäristö ja ilmastonmuutos

 

Suomen ja Euroopan unionin tulee sitoutua ilmastotieteen edellyttämiin päästövähennyksiin ja vaatia samaa muilta mailta. Päästövähennykset tulee tehdä tehokkailla ja tasapuolisilla keinoilla, kuten hiiliveroilla.

Euroopan unionin tulee ottaa käyttöön hiilitullit, joilla estetään ”hiilivuoto” sekä saadaan unionin ulkopuoliset maat toteuttamaan päästövähennyksiä. Hiilitullit pitää toteuttaa siten, että niillä luodaan kehitysmaihin kestävää kehitystä, eikä vaikeuteta tilannetta entisestään. Mikäli kansainvälinen päästökauppa toteutuu, tulee varmistaa, ettei sen avulla kierretä päästövähennyksiä tai luoda erilaisia keinottelumekanismeja ja uutta talouskuplaa.

Puurakentamista ja asumisturvallisuutta pitää lisätä tuomalla sprinklerit tasavertaisesti eri rakennusmateriaaleista rakennettuihin taloihin. Talousmetsien tehokkaalla käytöllä puurakentamiseen sidotaan hiiltä ja vähennetään ilmaston lämpenemistä.

Yhteiskunnan tuet tulee siirtää turpeesta ja ydinvoimasta tuulivoimalle ja muuhun hajautettuun ympäristöystävälliseen tuotantoon syöttötariffeilla sekä ns. ”windfall-verolla”.

Vesivoiman lisärakentaminen pitää suunnata ainoastaan jo valjastettuihin vesistöihin.

Raideliikenteestä tulee tehdä pääasiallinen liikkumismuoto lippujen hintoja alentamalla, vuorojen määrää kasvattamalla, uusia ratoja rakentamalla ja palvelun laatua parantamalla. Myös tavaraliikennettä pitää siirtää raideliikenteen piiriin.

Paikallisliikenteen maksuja tulee pienentää. Lähiliikenteen kertalipun hinta tulee pudottaa euroon.

Ympäristöministeriön mahdollisuuksia suojella luontoa tulee parantaa entisestään. Ministeriön siirtäminen elinkeinoministeriön alaisuuteen on estettävä.

Suomen tulee yhdessä muiden Itämeren rantavaltioiden kanssa luoda pelastussuunnitelma, jolla vähennetään rantavaltioiden aiheuttamaa kuormitusta, ja estetään laivaliikenteen päästöt mereen.

 

Työ ja toimeentulo

 

Tulevaisuuden hyvinvointi pitää perustaa palveluiden lisäämiseen ja ympäristöystävällisen tuotannon tukemiseen. Jalostusastetta lisäämällä ja teollisuutta uudistamalla luodaan kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja. Uuden työn lisäksi olemassa olevaa työtä on jaettava työaikaa lyhentämällä, joka on myös tehokas tapa lisätä työssä jaksamista ja siten pidentää työuria.

 

Suomeen pitää säätää lailla vähimmäispalkka, 10 euroa tunnilta.

Työtä pitää jakaa työaikaa lyhentämällä. Eri aloja varten tarvitaan joustavia malleja, esimerkiksi kuuden tunnin työpäivä, nelipäiväinen työviikko, vastikevapaa tai lomien pidentäminen. Työn jakaminen on tehokas tapa lisätä jaksamista ja pidentää työuria.

Todellista työssäoloikää voidaan tarvittaessa nostaa ainoastaan työelämän laatua parantamalla. Joustava 63–68 -vuoden eläkeikä pitää toteuttaa yksilöiden mahdollisuuksia parantamalla, ei heikentämällä. Mahdollisuus varhennettuun eläkkeeseen on säilytettävä.

Työttömyysajan perusturva, kansaneläke, pienimmät sairaus-, isyys- äitiys- ja vanhempainrahat tulee korottaa 750 euroon kuukaudessa, jonka jälkeen yhtenäistetty perusturva tulee sitoa indeksiin. Tämä on realistinen askel kohti perustulojärjestelmää.

Opintorahaa tulee korottaa 180 eurolla kuukaudessa, jonka jälkeen se tulee nostaa asteittain perusturvan tasolle ja sitoa indeksiin.

Ansioturvajärjestelmään pitää luoda joustoa, jotta nykyistä useammat voivat päästä sen piiriin. Nykyistä työssäoloehtoa lyhyemmistä työsuhteista tulee voida saada lyhyempi ansioturvajakso.

Palveluiden osto yksityiseltä sektorilta tulee tehdä kilpailuttamalla työt riittävän pienissä osissa, jolloin palvelut voidaan pitää paikallisten pienyrittäjien käsissä ylikansallisten suuryritysten sijaan.

 

Vasemmistoliiton etusivulle