Eh­do­ka­se­sit­te­lyt

Adam Al-Sawad, 27, yrittäjä, Kuopio

Olen yrittäjä, jolla on pitkä historia järjestö- ja vapaaehtoistyön parissa. Kärkiteemoinani ovat hyvinvointi, perustulo ja pienyrittäjät, Työskentelen taatakseni sen, että jokainen saa tarvitsemansa tuen, hoidon ja resurssit.

Kyläkoulut, sekä ryhmäkoot ja henkilökunnan määrä niin kouluissa kuin hoitoalallakin on saatava mallilleen. Kansalaisille on annettava mahdollisuus elää mahdollisimman luontevaa elämää ja tehdä työtä ilman mittavaa ja yhteiskunnalle kallista byrokratiaa. Näin turvaamme tulevaisuutemme.

Kun päätöksiin halutaan mukaan kokenut, nuori ja määrätietoinen poliitikko, on Al-Sawad oikea ehdokas!

Heikki Korppi, 53, ensihoitaja, opiskelija, Kuopio

Olen kolmen aikuisen lapsen isä Kuopiosta. Olen asunut elämäni aikana Kiteellä, Juankoskella ja nyt 10 vuotta Kuopiossa. Syntyisin olen Savonlinnasta. Kuulun siis savokarjalaiseen heimoveljeskuntaan.

Tällä hetkellä työskentelen ensihoitajana Pohjois-Savon pelastuslaitoksella. Keväällä olin työkierrossa Kuopion kotihoidon yöpartiossa 5 kuukautta. Ay-aktiivi olen ollut viimeiset 15 vuotta. Opiskelen työn ohessa Karelia ammattikorkeakoulussa Joensuussa geronomi (AMK) -tutkintoa.

Haluan vaikuttaa vahvasti politiikalla hoito- ja hoiva-alan tulevaisuuteen, ikäihmisten kokonaisvaltaisiin palveluihin, työntekijöiden oikeuksiin sekä hyvinvointiin, vihreää siirtymään unhoittamatta. Olen vankkumaton ”duunarin” puolustaja ja tasa-arvon sekä yhdenvertaisuuden puolesta puhuja.

Maija Kuivalainen, 24, ympäristöpolitiikan opiskelija, yrittäjä, Joensuu

Olen 24-vuotias ympäristöpolitiikan 4. vuoden opiskelija, yrittäjä, Joensuun kaupunginvaltuutettu vuodesta 2021, Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen valtuutettu vuodesta 2022 sekä Vasemmistoliiton puoluevaltuutettu vuodesta 2022. Toimin nuorten ilmastodelegaattina 2021–2022, jonka kautta olen päässyt vaikuttamaan myös kansainvälisesti YK ja EU-tasolla sekä vaatimaan maailman johtajilta riittäviä toimia yhteisten kriisiemme ratkaisemiseksi.

Tarvitsemme eduskuntaan päättäjiä, joilla on uskallusta puuttua epäkohtiin, jotka puolustavat tinkimättömästi oikeudenmukaisuutta, rakentavat siltoja sekä tekevät ihmislähtöistä, kestävää ja tietoperustaista politiikkaa.

Ilkka Malinen, 70, yläkoulun opettaja, eläkeläinen, Heinävesi

Olen toiminut vuoden 2000 vaiheilla kahdeksan vuotta Vasemmistoliiton Mikkelin piirin puheenjohtaja sekä kolme vuotta puoluehallituksen ja kuusi vuotta puoluevaltuuston jäsenenä. Piirisihteerinäkin olin vuoden.

Myöhemmin olen toiminut Mielenterveyden keskusliitossa ja sen yhdistyksissä. Olen ollut Mikkelin yhdistyksen (Virike) puheenjohtaja viisi vuotta ja sen jälkeen Kuusamon yhdistyksen varapuheenjohtaja viisi vuotta. Liiton hallituksessa olin kuusi vuotta, samoin valtuustossa. Mielenterveyskuntoutujille hevostoimintaa järjestäneen Pollesta Potkua ry:n puheenjohtaja olin yli 10 vuotta.

Mielenterveysasiat ovat edelleen minulle tärkeitä, olen itsekin kuntoutuja.

Laura Meriluoto, 37, yhteiskuntatieteiden maisteri, sosiaalialan järjestöasiantuntija, Kuopio

Olen ehdolla, koska haluan rakentaa reilua ja kestävää yhteiskuntaa. Eriarvoisuutta vähentävän politiikan on erityisesti tässä maailman tilanteessa oltava päätöksenteon keskiössä. Meidän tulee tehdä päätöksiä, jotka turvaavat ihmisten yhdenvertaiset mahdollisuudet elää hyvää ja omannäköistä elämää.

Huolta on pidettävä myös tulevista sukupolvista. Yksi tärkeimmistä tehtävistämme on hillitä ilmastonmuutosta ja turvata elinkelpoinen ympäristö myös heille. Tämä tehtävä ei onnistu ilman poliittisia päätöksiä.

Tällä hetkellä toimin Kuopion kaupunginvaltuutettuna ja Pohjois-Savon hyvinvointialueen valtuutettuna ja aluehallituksen jäsenenä.

Tiina Niskanen, 41, lääkäri, Sonkajärvi

Olen 41-vuotias perheenäiti Sonkajärveltä. Työskentelen psykiatriaan erikoistuvana lääkärinä Ylä-Savon SOTE-kuntayhtymässä, eli vuodenvaihteen jälkeen Pohjois-Savon hyvinvointialueen alaisuudessa.

Olen ollut kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista jo pitkään. Vasemmistoliiton jäseneksi liityin vuonna 2011. Kuntapolitiikassa olen mukana toista kautta. Ensimmäisellä kaudella sain toimia kunnanvaltuutetun tehtävän lisäksi sivistyslautakunnan puheenjohtajana. Tällä kaudella olen kunnanvaltuuston lisäksi kunnanhallituksessa. Aluevaaleissa ylsin varavaltuutetuksi ja minut valittiin perhe- ja vammaispalveluiden lautakunnan varapuheenjohtajaksi.

Rauno Pikkarainen, 57, palomies, työsuojeluvaltuutettu, Kiuruvesi

Kuntapoliittista kokemusta neljältä vuosikymmeneltä, joista kolmella puheenjohtajistossa. Ylä-Savon SOTEn aloittaessa toimin valtuuston puheenjohtajana ja seuraavilla kahdella kaudella puheenjohtajistossa ja nyt aloittavan hyvinvointialueen valtuutettuna sekä ikäihmiset ja hoiva -lautakunnan jäsenenä.

Olen huolissani nyt valitun mallin seurauksista sosiaali- ja terveyspalveluiden tasoon ja kestävyyteen. Varsinkin rahoituksen osalta, kun hallintorakenteet ja menot kasvavat. Enää ei ole mahdollisuutta palata ihmisläheiseen kuntayhtymämalliin, joten palveluiden turvaamisen kannalta pelastus olisi siirtyä viiden järjestäjän malliin. Tällöin hallinto kevenisi ja alueiden kilpavarustelu investoinneissa voitaisiin valtion toimesta estää.

Juha Pitkänen, 39, ensihoitaja, Tuusniemi

Esittely tulossa

Matti Semi, 65, kansanedustaja, rakennusmies, Varkaus

Esittely tulossa

Ville-Pekka Timonen, 23, opiskelija, aktivisti, Joensuu

Esittely tulossa