Koulujärjestelmää on uudistettava oppimisen lähtökohdista – ei talouden ehdoilla

Koulujärjestelmää on uudistettava oppimisen lähtökohdista – ei talouden ehdoilla

Suomalaista koulujärjestelmää uudistetaan nyt yksinomaan talouden ehdoilla. Toisen asteen koulutusta uhkaavat vielä 260 miljoonan euron leikkaukset; koulutuksen järjestäjäverkkoa karsitaan, aloituspaikkoja vähennetään, toisen tutkinnon suorittamista vaikeutetaan ja lähiopetuksen määrää karsitaan.

Oppilaitosten harvenemisesta ja aloituspaikkojen vähennyksistä seuraa, että nuoret joutuvat muuttamaan pois kotoa liian varhain. Muutto omaan kotiin on myös taloudellisesti monelle mahdotonta, sillä alaikäisten opintotuki on täysin riittämätön. Lisääntyvä itsenäinen opiskelu sopii osalle opiskelijoista, mutta osa tarvitsee enemmän ohjausta ja opettajan huomiota pysyäkseen muiden tahdissa.

Säästöt lisäävät nuorten eriarvoistumista opiskelutaitojen, perheen taloudellisen tilanteen ja asuinpaikan perusteella.
– Samaan aikaan kun syrjäytyneistä nuorista ollaan puheissa kovin huolissaan, hallitus jatkaa nuorten syrjäyttämistä omilla päätöksillään, sanoo Pohjois-Savon Vasemmiston varapuheenjohtaja, kansanedustajaehdokas Kaisa Korhonen.  – Meillä on varaa kouluttaa jokainen nuori, mutta meillä ei ole varaa jättää yhtään nuorta koulutuksen ulkopuolelle.

-Työelämä tarvitsee nopeasti tekijöitä, kun uutta tuotantoa syntyy, muistuttaa eduskuntavaaliehdokas Kirsti Puurunen.   –Toisaalta täytyy myös voida opiskella toinen tai kolmas ammatti tarvittaessa; työelämä tarvitsee erityisosaajien lisäksi myös laaja-alaisia ammattilaisia. Jos koulutus vastaa vain kiireellä elinkeinoelämän lyhytnäköisiin tarpeisiin, sivistys ja laajempi osaaminen kärsivät.

Päättyvällä vaalikaudella koko koulutuskenttään on kohdistettu kumulatiivisesti 1, 7 miljardin euron leikkaukset. Ne ovat jo johtaneet koulujen ja oppilaitosten sulkemiseen, aloituspaikkojen vähentämiseen, koulutuksen laadusta tinkimiseen ja tutkimukseen osoitettujen voimavarojen pienenemiseen.

Pohjois-Savon Vasemmisto ei hyväksy sitä, että maamme sivistys- ja osaamistasoa alennetaan enää yhtään lyhytnäköisin leikkauksin.

Lisätiedot:

Kaisa Korhonen
varapuheenjohtaja
0505366688
kaisa [dot] korhonen [at] pp1 [dot] inet [dot] fi